Virginia d.o.o. Beograd je prvo preduzeće u Srbiji koje je uspelo primenom bioloških mera borbe protiv štetočina staviti pod kontrolu neke od najopasnijih štetočina kod nas. Dugogodišnje iskustvo, kvalitetan ino dobavljač, redovni i vanredni česti uvozi, kvalitetno praćenje proizvodnje i iskusna stručna služba, preduslov su uspešne kontrole štetočina. Iz pomenutih razloga Virginia d.o.o. danas je lider u oblasti biološke zaštite u Srbiji.

Paradajz

BioZastParadajzLeptirastaVasZaštita od bele leptiraste vaši i Tute Absolute u zatvorenom prostoru Bela leptirasta vaš je jedna od najopasnijih i najštetnijih štetočina u proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru. Problem kontrole ove štetočine je stvaranje velikog broja generacija godišnje i brzog nastajanja rezistencije na pesticide.

 

Macrolophus – stenica predator. Koristi se kod celogodišnje proizvodnje paradajza. Unosi se od kraja januara u zavisnosti od sunčeve svetlosti. Jede jaja i larve bele leptiraste vaši (može pojesti do 50 jaja dnevno). Potrebno mu je najmanje nekoliko meseci da formira populaciju, pa se za to vreme po potrebi unose Encarsia ili Eretmocerus osice. U usevima kraće vegetacije, preporučuje se primena stenice Nesidiocoris spp., koja ima slične osobine Macrolophusu, ali se razvija mnogo brže.

Encarsia formosa – parazitska osica. Parazitira larve bele leptiraste vaši koje naknadno potamne, te se umesto vaši izlegu osice. Primenjuje se tokom zime i ranog proleća, kada su niže temperature i kada je manje sunčeve svetlosti.

Eretmocerus eremicus – parazitska osica. Parazitira larve bele leptiraste vaši koje naknadno požute. Primenjuje se tokom proleća i leta, kada su više temperature i više je sunčeve svetlosti. * pojedini predatori za kontrolu bele leptiraste vaši primenjuju se i u drugim kulturama (cvećarstvo...)

BioZastParadajz2

Paprika

BioZastPaprika1Zaštita od tripsa u zatvorenom prostoru Biološka kontrola paprike od tripsa je najjednostavnija biološka zaštita. U mnogim regionima, usled pojave rezistencije, postalo je nemoguće kontrolisati trips hemijskim sredstvima. U praksi se pokazalo da ni duple doze insekticida, kao ni mešanje različitih vrsta više ne mogu kontrolisati ovu štetočinu. Trenutno, jedini nama poznat način kontrole tripsa jeste primena bioloških mera borbe, odnosno predatora.

 

Amblyseius swirskii – najefikasnija grinja predator koja kontroliše trips i belu leptirastu vaš. Hrani se jajima i mlađim larvama. Može se koristiti preventivno, jer se hrani polenom cveta. Za starije stadijume bele vaši kombinovati sa Encarsia i Eretmocerus osicama, a za starije tripse sa Orius sp.

Orius sp. – stenica predator. Sitan, izuzetno pokretan insekt, jedini predator koji se hrani krupnim larvama i odraslim tripsima, može se koristiti preventivno, jer se hrani polenom. Pored tripsa uništava i vaši i grinje.

Amblyseius cucumeris – grinja predator. Hrani se larvama tripsa, ženka polaže i do 5 jaja dnevno na poleđini lista i u cvetu. Koristi se u paprici, krastavcu, u proizvodnji gerbera....

BioZastPaprika2

 Zaštita od grinja u zatvorenom prostoru

 

BiozastGrinja1Grinje prave velike štete na biljkama tako što sisaju biljne sokove, što pri jačem napadu dovodi do sušenja lišća. Primenom predatora veoma efikasno se može kontrolisati i suzbiti ova štetočina.

 

Phytoseiulus persimilis – grinja predator. Hrani se isključivo grinjama (odrasle jedinke uništavaju sve stadijume), pa se ne može koristiti preventivno. Koristi se u kombinaciji sa A. californicus koji se koristi preventivno, jer se hrani polenom.

 

BioZastitaGrinja2

 Zaštita od vaši u zatvorenom prostoru

Aphidius System – unosi se preventivno, više nedelja uzastopno u količini od 0,5-1/m²/nedeljno.

BioZastitaVasi1

 

BioZastitaVasi2

 

 

Cvećarstvo i šampinjoni

Zaštita od šampinjonske mušice

 

BioZastitaSAmpinjoni1Steinernema System – verovatno je najefikasnije sredstvo za kontrolu šampinjonske mušice. Usled stvaranja rezistencije, većina pesticida ima malo dejstvo na ovu štetočinu. Ovi predatori najveću primenu imaju u cvećarstvu, a mogu se koristiti i u proizvodnji šampinjona i u povrtarstvu. * za kontrolu bele leptiraste vaši i tripsa... koriste se drugi predatori.

 

BioZastitaSAmpinjoni2

 

 

 StrucnaPomoc